Wat is het doel van mijn leven?

Standard

Het doel van mijn leven is gelukkig te zijn. Het doel in mijn leven is te groeien. Het doel van mijn leven is mijn passie te volgen. Het doel in mijn leven is vrijheid, vreugde en vooral plezier. Wat voor zin heeft anders het leven? Maar wacht! Misschien zijn er nog andere doelen in het leven…

Wat is het doel van het leven?

In een bekende humoristische roman stelt een groep hyper-intelligente wezens aan een supercomputer de volgende vraag: ‘Wat is de zin van het bestaan?’

Na 7 ½ miljoen jaar lang gedraaid te hebben komt de supercomputer tenslotte met het volgende antwoord…

’42.’

Dat is de zin van het bestaan volgens de supercomputer.

Helaas kan ik hier weinig mee!

Toch is het een vraag die velen van ons bezighoudt: ‘Waarom zijn we hier?’ ‘Wat is het doel van mijn leven?’ ‘Wat is de zin van mijn bestaan?’

Omdat ik helaas geen 7 ½ miljoen jaar de tijd heb voor een goed antwoord, heb ik 20 minuten nagedacht.

En niet voor het eerst…

Misschien is mijn antwoord minder geniaal, maar in ieder geval wel bruikbaar.

Alle suggesties zijn persoonlijk. Hoewel ik denk dat je het in ieder geval eens zult zijn met het eerste en het laatste antwoord.

Hier komt het : Het doel van je leven is (tromgeroffel)…

1. Het doel van je leven is gelukkig te zijn.

Wat mij betreft het belangrijkste doel. Zonder dit doel hebben de andere ook geen zin. Geluk is tevredenheid met het huidige moment. Het is de afwezigheid van het besef dat er iets ontbreekt. Geluk heeft overigens niets te maken met toeval. Gelukkig zijn is wat je net zoals andere dingen kunt leren.

2. Het doel van je leven is te groeien.

Groei is het kenmerk van leven. Alles groeit, van de kleinste plant tot het grootste sterrenstelsel. Persoonlijke groei is niet te vermijden. De vraag is alleen: ‘In welke richting wil ik groeien?’

Ervaringen opdoen hoort ook in deze categorie. Sommige ervaringen willen we het liefst vermijden en andere zoveel mogelijk herhalen. Of ze nu positief of negatief zijn, van alle ervaringen leren en groeien we.

Jezelf kleiner maken (figuurlijk gezien) door je mogelijkheden niet te gebruiken lijkt dan ook bijna tegennatuurlijk. Zoals Nelson Mandela zei: “Jezelf kleiner maken zodat anderen zich niet onzeker voelen in jouw nabijheid heeft niets met verlichting te maken.”

Benut je mogelijkheden, gebruik je talenten, stap buiten je comfortzone, leer nieuwe vaardigheden – al deze dingen laten je groeien als mens.
Wie wil er terugkijken op zijn of haar leven en vaststellen “Ik heb niets geleerd”?

3. Het doel van je leven is relaties aan te gaan.

Betekenisvolle relaties geven je leven kleur en zin. ‘Gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeeld verdriet is half verdriet’ zoals de Zweden zeggen.

Bestaan is verbinden met anderen. Zonder verbinding voel je je afgescheiden en dat kan nooit de bedoeling zijn…

Relaties met anderen kun je ook niet vermijden. Maar met wie wil je een relatie aangaan? Dat is de vraag:

Mijn antwoord is: “Met de mensen die je positieve energie geven en je accepteren zoals je bent.” Dat betekent ook dat je, indien mogelijk, wat afstand moet nemen van mensen die je energie kosten en je willen veranderen.

Liefde valt ook in deze categorie. We willen (denk ik) allemaal iemand die we liefhebben en die ons liefheeft. Liefde doet de wereld niet draaien, maar zorgt er wel voor dat de rit de moeite waard is.

4. Het doel van je leven is iets bij te dragen.

Of dit belangrijk is, hangt af van mijn karakter. De één ziet het als een persoonlijk doel en de ander ligt er niet wakker van. Toch geeft het veel voldoening als ik het iets beter achterlaat dan ik het aantrof. Als ik een huis opknap in plaats van het uit te wonen. Als je een bedrijf opbouwt in plaats van het in stukken te verkopen. Als ik anderen help in plaats van ze te gebruiken. Als ik creëer in plaats van profiteer.

Hoe ik dat doe, maakt niet uit. Iedereen doet dat op zijn eigen niveau. Soms zeggen mensen: “Wat ik doe heeft zo weinig betekenis.” Onzin! Als je achter de kassa zit bij de supermarkt draag je wat mij betreft net zoveel bij als een directeur van een bedrijf. Misschien verdien je er minder mee, maar je helpt anderen net zo goed.
Mijn bijdrage hoef ik dus niet te vergelijken met die van anderen. Alleen mijn eigen maatstaven zijn belangrijk.

5. Het doel van je leven is je passie te volgen.

Iedereen heeft wel een passie. Iets waar je het liefst mee bezig bent. Een brandend verlangen om bezig te zijn met mijn passie is een motor die mijn hele leven lang kan draaien. Natuurlijk ben ik niet de enige die ermee bezig is, maar ik doe het wel op een unieke manier. Net even wat anders dan anderen.

Passie geeft mij energie, enthousiasme en plezier. Ofwel geluk (zie doel 1.) Dus het volgen van mijn passie is een middel, een belangrijk middel, om gelukkig te zijn.
Natuurlijk kun ik mijn leven doorbrengen zonder mijn passie te volgen. Maar waarom zou je? Het leven is al zo kort.

Sommige mensen zeggen geen passie te hebben. Alleen omdat de zon achter de wolken zit en je deze tijdelijk niet ziet wil toch niet zeggen dat zij niet schijnt? De passie is er wel maar is vergeten of genegeerd. Hoe zou het komen dat kinderen exact weten wat hun passie is en veel volwassenen niet? Is de passie weg of herinner je hem gewoon niet meer?

6. Het doel van je leven is vrij te zijn – en te genieten van je vrijheid.

De vrijheid om zelf te kiezen is een luxe die de meesten van ons hebben. En toch voelen we dat vaak anders. Vooral toen ik nog jonger was. We zitten vast in verwachtingen en verplichtingen en hebben helemaal niet het idee vrij te zijn om te doen wat we willen.

Misschien is totale vrijheid ook niet of nauwelijks mogelijk. Wie van ons staat op een dag op en zegt: “Ik pak mijn rugzak en ga de wereld rondtrekken. Ik begin bij Breda en zie wel waar ik uitkom”?

Maar toch, een leven van overvolle agenda’s, torenhoge verplichtingen en zwaarwegende verantwoordelijkheden kan ook niet de bedoeling zijn. Wanneer hebben we dan nog tijd om te genieten? Dat kwam in de lockdown sterk naar voren. Vrijheid creëren om te genieten is een keuze. Als je er niet voor kiest, komt het ook niet op je pad. Misschien kun je er volgende week wat tijd voor inplannen?

7. Het doel van je leven is wat je er zelf voor betekenis aan geeft.

Dit is natuurlijk het belangrijkste doel. Dit is het ultieme zin van het bestaan.

Of beter gezegd: dit is de zin van mijn bestaan.

Want alleen ik weet of mijn bestaan zin heeft en alleen ik bepaal wàt voor zin het heeft…

Laat anderen (of ik) je niet vertellen wat het doel in jouw leven is, maar bepaal het zelf. Doe wat je wilt omdat je het wilt.
Als jouw doel is zoveel mogelijk landen te bezoeken of bedrijven te bezitten, prima toch? Uiteindelijk bepaal alleen jijzelf of je leven de moeite waard is en hoe jij het invult.

Het doel van je leven is de zin van het bestaan al is het het getal 42.

About ursula67

Iets over mij! Schrijven, schrijven ik wil alles vastleggen, fotograveren bang om te vergeten. zelfs dat lukt mij niet eens meer nu om alles wat ik wil schrijven op te schrijven er gebeurd zoveel met mij. Ik doe mijn best! Over mij 1967.......lang geleden Zal ik maar bij het begin beginnen waren er eens 2 verliefde mensen, net getrouwd en samen op vakantie in Italië met de tent, LOVE, IS IN THE AIR...tja, wat wil je de zon, zee en prachtige omgeving zorgde voor hen voor de gezelligheid en zij werden verrast. Gewenst dat was ik zeker, al was dit misschien nog niet de planning,,,Tadaaaaaaaaaaaa, zij konden mij na 9 maanden ontvangen in hun appartement in Kruiken zeikers stad. Hoera een MEISJE en 2 dagen later waren zij 1 jaar getrouwd!! Ursula 1967

2 responses »

  1. Hallo Ursula,
    Ben lang niet hier geweest, en lees jou het eerst, tja doelen stellen jij doet het gewoon moeilijk of niet maar zonder doel is het leven vele malen minder.
    Jij heb een aantal punten op geschreven en dan kun je streven naar die doelen, als dit nastreeft dan ben je gelukkig ik gun het jou en iedereen natuurlijk.
    Zelf heb ik een bucket lijst, en nu dat mijn vrouw ziek is ga ik die lijst bijstellen…het is niet anders.

    Veel plezier en geluk, de lente en daarna de zomer ik verheug me erop.

    Groetjes Theo.

    • Hoi Theo, klopt ik miste jou al…maar er is teken van leven van jullie kant, supertof! Ik moet bekennen dat ik heel weinig gelezen heb af en toe wat gepost heb hier! Ik begrijp wat je schrijft met doelen stellen in het leven als je thuis een vrouw hebt die ziek is. Dat heb je eigenlijk maar een wens of in dit geval 1 doel. Ik ga even naar jouw blog kijken of ik mijzelf nog kan bijlezen. Geniet je ook van deze eerste lentedag met de zon? Ook ik wens jullie alles wat goed uitkomt voor nu. Lieve groet

Leave a comment