Daar gaat ze

Standard

Mijn kleinkind wordt bijna 4 jaar en een nieuwe fase brak aan: zij is nu al 2 weken naar de basisschool gegaan. Dit is voor een kind een grote, spannende stap. Het ene kind kijkt er naar uit, het andere ziet er tegenop. Hoe kan ik mijn kleinkind helpen voorbereiden op deze nieuwe fase? En wat zijn handige dingen om te weten en rekening mee te houden als zij voor het eerst naar de basisschool gaat?

Zij gaat graag……

Het eerste jaar zien wij als een “wen-jaar”
Ons kleinkind gaat gelijk de eerste dag na de zomervakantie van 2018 en nog geen 4 jaar voor het eerst naar de basisschool. Dit is een grote stap en het begin van een nieuwe fase. Hoewel de meeste kinderen gewend zijn om een aantal dagen naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal te gaan, breekt nu een nieuwe tijd aan: zij mag 5 dagen naar school en spelend leren wordt gedeeltelijk vervangen door leren uit boekjes. Dit eerste jaar, tot dat het kind 5 wordt, wordt gezien als “wen-jaar”. Sommige kinderen hebben moeite met het afscheid nemen of aan de nieuwe omgeving, anderen zijn daar makkelijker in. Als het goed is werkt de school mee het wennen glad te laten verlopen. Het kind mag dan af een toe nog een dagje thuisblijven als het te moe raakt van de vele indrukken die school achterlaat. Ook wordt er nog niet moeilijk gedaan over een week weg buiten de schoolvakanties om, mits dit tijdig wordt aangevraagd.

Een kind krijgt op de basisschool voor het eerst te maken met een sterk gestructureerde dagindeling. Op het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal wordt ook structuur geboden, maar hier is de dagindeling toch een stuk vrijblijvender en gericht op spelend leren. Ook kan er nog geslapen worden als het kind daar behoefte aan heeft. Daarnaast heeft het kind op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf meer tijd om zijn eigen ding te doen. Op de basisschool moet zij ook weleens dingen doen waar zij op dat moment niet echt veel zin in heeft. De meeste scholen werken met een planbord en een dagindeling met kaartjes. Hieraan kan je kleinkind goed zien wat de dagindeling van die dag is.

Na structuur en regelmaat wordt er van mijn kleinkind ook verwacht dat zij zelf naar de wc kan, zelf het jasje aantrekt en zelf de gymkleren aan en uit doet. De juf heeft geen tijd om alle kinderen hierbij te helpen, dus een zekere mate van zelfredzaamheid is vereist. Zij moet ook leren meedraaien met de sociale processen binnen de klas, zoals het vinden van haar eigen plekje tussen kinderen die elkaar al langer kennen en contact maken met andere kinderen.

Kinderen leren voor zichzelf opkomen en kunnen ook best wel veranderen. Ze leren om sociaal gedrag te kopiëren, om erbij te horen. Ik kijk dus niet vreemd op als mijn kleinkind ook beetje bij beetje begint te veranderen. Dit is heel gewoon en hoort bij het opgroeien. Je verlegen kleinkind kan bijvoorbeeld helemaal los komen, maar andersom kan ook.

Het hoort bij het groter worden maar verdomme het maakt deze oma zo verdomde klein wanneer zij haar uit school ziet komen met volle handjes waarbij haar nog open geritste rugzak met de uitpuilende inhoud en haar jasje dat zij niet aan heeft en draagt en dan dat snoetje waarin haar ogen zoekende naar mij op dat grote schoolplein tot ik haar naam roep en wij samen erg blij met elkaars weerzien zijn…..

Ze doet het toch maar!

Trotse oma Ursula

About ursula67

Iets over mij! Schrijven, schrijven ik wil alles vastleggen en het lukt mij niet eens meer nu om alles wat ik wil schrijven op te schrijven er gebeurd zoveel met mij. Ik doe mijn best! Over mij 1967.......lang geleden Zal ik maar bij het begin beginnen waren er eens 2 verliefde mensen, net getrouwd en samen op vakantie in Italië met de tent, LOVE, IS IN THE AIR...tja, wat wil je de zon, zee en prachtige omgeving zorgde voor hen voor de gezelligheid en zij werden verrast. Gewenst dat was ik zeker, al was dit nog niet de planning,,,Tadaaaaaaaaaaaa, zij konden mij na 9 maanden ontvangen in hun appartement in Kruiken zeikers stad. Hoera een MEISJE en 2 dagen later waren zij 1 jaar getrouwd!! Ursula 1967

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s